Chirunning

Af Dr. Tor Rønnow

Tænker du på, hvordan du løber? Altså på, hvordan du biomekanisk frembringer dit løb, dvs. hvordan du bevæger fødder, ben, hofte, mavemuskler, arme, skuldre og hoved? Er der nogle facetter i din løbestil, der trænger til en justering, der kunne gøre dit løb mere effektivt, eller måske nedsætte risici for skader? Der kan jo være mange grunde til at dvæle lidt ved spørgsmålet….og et muligt svar kunne efterfølgende være: Prøv den nye løbestil kaldet Chirunning. 

Enhver der har fuldt debatten på www.dourun.dk hen over foråret 2006 vil vide, at Chirunning er den seneste trend indenfor løbeverdenen, og at der pt. skrives artikler i diverse danske løbemagasiner mv. om emnet…ja, og om begrebet løbestil generelt. Jeg vil i denne artikkel give en kort introduktion til Chirunning, som jeg selv praktiserer med stor fornøjelse, og som har gjort det muligt for mig helt uden gener at løbe adskillige marathonløb indenfor meget kort tid. Chirunning er opfundet af den amerikanske ultraløber Danny Dreyer, som har over 30 års erfaring med langdistanceløb og træning af andre. Hans motivation for at udvikle Chirunning var simpel: at løbe så effektivt og ubesværet som muligt, og uden at blive skadet! En af de grundlæggende pointer er følgende: se på, hvordan børn løber! Studér deres løbestil. Børn løber jo nemlig utroligt ubesværet og frit, og faktisk relativt hurtigt i forhold til deres størrelse. Dreyer har selvfølgeligt studeret en række andre ting også, som alle er blevet inkorporeret i løbestilen, herunder det kinesiske energi-begreb Chi, som kendere af Tai Chi, Qi Gong, Reiki o lign. vil påskønne fra de sammenhænge, og som altså har givet løbestilen sit navn, og Chi-begrebet er centralt i forklaringen på løbestilens effektivitet og ’naturlighed’. Denne del kan man imidlertid vælge at se stort på, og koncentrere sig om selve det biomekaniske bevægelsesmønster, som karakteriserer løbestilen, og som kan opsummeres i følgende punkter:   

 • hold følgende fire punkter i kroppen på linie: ankler, hofte, punkt mellem skulderblade, hoved (samlet kaldet POSTURE). Man må ikke ’knække’ på midten
   
 • hold bækkenet i lige vinkel på kroppen vha. mavemusklerne (det tilrådes iøvrigt at træne sit bækken med Pilates eller lignende)
   
 • vær så afslappet som muligt i ankler, ben og knæ. Træk vejret fra maven
   
 • hold ’knæene nede og hælene oppe’ under løbet (’pick up the feet’) 
   
 • land midt på foden, lad være med at sætte af med tæerne. Fødderne skal pege lige frem, og skal ramme jorden under eller lige bagved kroppens tyngdepunkt – ikke foran 
   
 • oprethold et hæld (LEAN) fremover, et hæld som stammer helt nede fra anklerne (lidt som de nordiske skihoppere). Jo større hæld, des hurtigere løb..og omvendt. Tyngdekræften synes at trække dig fremad – dette er en meget speciel følelse, når man får det til at virke!
   
 • hold armene i 90 graders vinkel, sving armene BAGUD, ikke ´pumpe´ med armene. Armbevægelsene må ikke krydse kroppens centerlinie 
   
 • der skal løbes med en kandence på (minimum) 85-90 slag pr. fod/minut, altid. Det er hældningen, som afgør, hvor hurtigt du løber. Tag forholdsvis korte skridt, dog længere skridt ved stor hastighed, skridtene afvikles bag kroppen (selve fodisættet er horisontalt lige foran kroppens massemidtpunkt). 
 •   Der kan læses mere om Chirunning på www.chirunning.com og på www.amazon.com, på sidstnævnte skal man lige søge på Chirunning-bogen..og man kan læse mange begejstrede indlæg fra løbere, der lovpriser løbestilens fortræffeligheder mv. Det rapporteres, at især gener med skinnebensbetændelse og knæskader skulle forsvinde ! Jeg kan kun anbefale, at man giver Chirunning lidt opmærksomhed…den kan komme velbetalt og godt tilbage. Om ikke andet kan man evt. blive inspireret til at gå sin egen løbestil lidt efter i sømmene. Det kan yderligere anbefales at læse om løbestilen ´POSE´, der minder meget om Chirunning – og omvendt.  God fornøjelse med det, vi ses derude!